Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!



system multimedialny
Autor Wiadomość
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie:: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 167
Skąd: Lublin
 #1  Wysłany: 2017-07-15, 15:26   system multimedialny

coraz bardziej zaczynam rozważać wymianę fabrycznego radia na system kombajn oparty na androidzie

przeglądając rozwiązania wpadłem na takie oto rozwiązanie czyli coś co daje pełną funkcjonalność jak i wygodę i dowolność co do np preferowanych programów nawigacyjnych

spotkaliście się może z opiniami na temat takich rozwiązań? może ktoś ma w swojej kijance takie rozwiązanie... albo może w innym samochodzie?

tak tak wiem że chińszczyzna ale... z drugiej strony to ostatnio coraz częściej bywa plusem
  
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie:: L
Silnik:: 1.2
Kolor:: Graphite Meralic
Pakiety:: Czujniki parkowania + lakier
Tapicerka:: Beżowo-Czarna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiat 600
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 156
Skąd: Wrocław
 #2  Wysłany: 2017-07-15, 19:08   

Nie znam się na nawigacjach samochodowych i nie wiem jakie parametry ma fabryczna nawigacja, ale trochę się znam na Androidach, więc powiem co sądzę o tym.

Procesor: 8 rdzeni 1,5GHz - myślę, że jest to odpowiedni sprzęt do multimediów (nie chodzi mi o gry).
RAM: 2GB - podobnie jak wyżej. Ciekawe ile zajmie sam system po uruchomieniu radia.
Pamięć wewnętrzna: 16GB - powiem, że nawet dosyć spora pamięć + slot na karty pamięci. Ważne, że wbudowana jest aż tak pojemna, bo w Androidzie nie wszystko może iść na zewnętrzną kartę.
Ekran - 1024x600 - jeśli porównać to do tabletu z Androidem, to mamy do czynienia z budżetowym tabletem, bo to nawet niepełne HD Ready. W nawigacji nie powinno mieć to większego znaczenia, chyba, że ekran sam w sobie będzie tragiczny (mam na myśli kolory i kąty widzenia).

Ciekawią mnie funkcje sterowania z kierownicy, bo podejrzewam, że nie wszystko będzie działać, no i wielką niewiadomą jest same działanie tego systemu. Mam na myśli obsługę i szybkość samego urządzenia. Podłączenie jest na kostkę ISO i może być tak, że po wyjęciu kluczyka będzie gubić ustawienia. Nie pamiętam już dokładnie, ale w Skodzie musiałem zamienić 2 piny miejscami, aby radio nie gubiło ustawień. Nie wiadomo jak z podłączeniem fabrycznego mikrofonu w podsufitce i sterowania kierownicy.

Czy warto kupić? Według mnie to ciężka decyzja, bo to ponad 1600zł w przeliczeniu na PLN. Może warto oglądnąć filmiki i podpatrzeć na innych forach jak to działa w innych autach (specyfikacje sprzętowe raczej są te same). Piszę tak, ponieważ wiem jak tragiczny potrafi być źle skompilowany Android na nieodpowiednim sprzęcie. Zanim bym to kupił, to poszukałbym czegoś na naszym rynku. Kolejną przeszkodą może być odprawa celna, bo to ma wartość powyżej 100 Euro, a szkoda aby paczuszka została zatrzymana, ale w tym przypadku lepiej, aby wypowiedzieli się Ci, którzy już coś droższego zamawiali. ;-)
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie:: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 167
Skąd: Lublin
 #3  Wysłany: 2017-07-16, 13:10   

podstawa sprzętowa i tego typu sprawy sa dla mnie szalenie jasne i o to co do wydajności do takich zastosowań w tej konfiguracji nie ma obaw i na tej konfiguracji pójdzie wszystko co będzie potencjalne użytkowane w samochodzie czyli navi, diagnostyka, telefon, radio multimedia (muzyka) czy nawet film.

ISO i podłączenie to banalna sprawa bo co najwyżej trzeba zmostkować stały plus i nic więcej.

bardziej chodzi mi o opinie użytkowników - często bywa tak, że ktoś ze znajomych ma i o takie info chodzi - a czy to będzie samochód taki czy inny - to jest nieistotne z banalnej przyczyny - tylko maskownice inne :)

Swego czasu chciałem zaadaptować zwykły 7" tablet jako zamiennik do całych zegarów jednak nie do końca wiedziałem jak poradzić sobie z rzeczą banalną czyli jak rozegrać sprzętowo lub programowo sprawę zasilania a dokładnie by - w momencie włączenia zapłony tablet podświetlił ekran a po wyłączeniu zapłonu wygasił ekran ale nie wyłączał tabletu. Ale to inna bajka - było minęło
 
 
     
 Attache 

Informacje
Wyposażenie:: Alarm, czujniki, multimedia, kamerka DOD
Silnik:: 1,4 109 KM
Przebieg:: 65300
Kolor:: fresh beige
Pakiety:: XL, funkcjonalny, 15" al
Tapicerka:: Czarna
Typ nadwozia: HB 5 d.
Inne auto / jakie?: Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB DIS
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 99
Skąd: Podkarpacie
 #4  Wysłany: 2017-07-16, 20:15   

Mam a Ali podobny chiński zespół multimedialny z procesorem Samsung SP5V210 1 GHz w moim RIO od kilku lat. Działa pod Windows CE. Odczucia mieszane, np. ekran nawigacji (Automapa) jest praktycznie nieczytelny w słoneczny dzień. Właściwie nie korzystam z niego, wolę Garmina z CNE na przedniej szybie. Podpiąłem pod multimedia kamerę cofania - też z Ali (nieźle działa). W porównaniu z fabrycznym radiem jednak warto.
--------------------
Pozdrawiam

Tadeusz
 
 
     
 Ari93 


Informacje
Wyposażenie:: M
Silnik:: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg:: 33000
Kolor:: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 24
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 91
Skąd: Starogard Gdański
 #5  Wysłany: 2017-07-17, 00:32   

Co do rozdzielczość to szału nie ma ale generalnie siedzi się dosyć nie mały kawałek od tego ekranu i rozdzielczość powinna być wystarczająca. Zwykłe nawigacje często przecież mają zaledwie 480 x 272 i jakoś ludzie nie narzekają... :P
Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z internetem, rzekomo SIM wspira to ciekawe jak z zasięgiem chyba że obsługuje tylko modemy po usb...
 
 
     
 Rafael 
RaV

Informacje
Wyposażenie:: L
Silnik:: 1.2
Kolor:: Graphite Meralic
Pakiety:: Czujniki parkowania + lakier
Tapicerka:: Beżowo-Czarna
Typ nadwozia: Sedan
Inne auto / jakie?: Fiat 600
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 12 Paź 2016
Posty: 156
Skąd: Wrocław
 #6  Wysłany: 2017-07-17, 11:26   

Ari93 napisał/a:
Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z internetem, rzekomo SIM wspira to ciekawe jak z zasięgiem chyba że obsługuje tylko modemy po usb...

Zagłębiłem się w opis i nie ma modemu, Internet tylko po Wi-Fi, lub jeśli jest OTG, to modem na USB będzie działał.
 
 
     
 Rejmi 


Informacje
Wyposażenie:: M
Typ nadwozia: 5d
Pomógł: 1 raz
Wiek: 43
Dołączył: 17 Cze 2016
Posty: 167
Skąd: Lublin
 #7  Wysłany: 2017-07-19, 09:55   

Ari93 napisał/a:
Mnie ciekawi jak wygląda sprawa z internetem, rzekomo SIM wspira to ciekawe jak z zasięgiem chyba że obsługuje tylko modemy po usb...


z tym nie problem - wystarczy że ma fifirifi i z telefonu access pointa robię i nie ma sprawy

co do rozdzielczości - też uważam, że taka będzie w zupełności wystarczająca - zdjęć na tym nie będę obrabiał

nic to zastanawiam się bardzo nad takim rozwiązaniem - może zanim się zdecyduję pojawią się z maskownicą pełną a nie z zaślepką na ten dziwny kwadratowy (p)otworek :)
 
 
     
 gemini75 

Informacje
Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Jarocin
 #8  Wysłany: 2017-07-19, 20:33   

Witam. Ja bym miał pytanie do kolegi Attache. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem takiego urządzenia: http://allegro.pl/radio-s...986652607.html. Podzespoły ma raczej dość słabe, raczej jak zwykła nawigacja. Ale dla mnie najważniejsza jest poprawnie działająca nawigacja, radio i słuchanie mp3. Więc urządzenie bardzo podobne do tego co ma kolega Attache. Moje pytania:
1. Jak jest z szybkością działania urządzenia?
2. Czy można jednocześnie słuchać radia, czy mp3 i mieć działającą nawigację?
3. Czy mp3 o bitrate 320 nie "zabijają" sprzętu?
4. Jak działa obsługa oryginalnego wejścia USB i przycisków na kierownicy?
Dla mnie plusem tego urządzenia jest na pewno cena oraz przejrzystość menu i działanie nawigacji na WindowsCE..
 
 
     
 Ari93 


Informacje
Wyposażenie:: M
Silnik:: 1.4 DOHC CVVT
Przebieg:: 33000
Kolor:: Clear White
Typ nadwozia: Sedan
Wiek: 24
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 91
Skąd: Starogard Gdański
 #9  Wysłany: 2017-07-19, 20:58   

Jak już zamiast fifirifi mam nadzieje że takie radio będzie potrafiło "ciągnąć" internet po BT a wifi... to w sumie nie wiem, ewentualnie do łączenia z modemami wifi jak ktoś wozi w aucie osobną kartę z modemem do neta.

Co do powyższego; mp3 320kb/s to przecież standard to samo radio/mp3 + nawi, raczej nie ma opcji żeby ktoś to zrobił bez tak podstawowej funkcji.
 
 
     
 Attache 

Informacje
Wyposażenie:: Alarm, czujniki, multimedia, kamerka DOD
Silnik:: 1,4 109 KM
Przebieg:: 65300
Kolor:: fresh beige
Pakiety:: XL, funkcjonalny, 15" al
Tapicerka:: Czarna
Typ nadwozia: HB 5 d.
Inne auto / jakie?: Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB DIS
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 99
Skąd: Podkarpacie
 #10  Wysłany: 2017-07-20, 10:56   

Odpowiem krótko:
1. Urządzenie działa normalnie (szybkość to pojęcie względne).
2. Tak
3. Nie zabijają
4. Przyciski na kierownicy działają
Dla mnie największą wadą jest to, że to, obraz na ekranie jest słabo widoczny przy operującym słońcu, ale tak musi być, jeśli nie ma kilkustopniowego odchylenia w kierunku kierowcy. Trzeba się odchylać w prawo, aby widzieć dobrze, to co jest na ekranie. W pochmurny dzień i oczywiście w nocy jest OK.
--------------------
Pozdrawiam

Tadeusz
 
 
     
 Attache 

Informacje
Wyposażenie:: Alarm, czujniki, multimedia, kamerka DOD
Silnik:: 1,4 109 KM
Przebieg:: 65300
Kolor:: fresh beige
Pakiety:: XL, funkcjonalny, 15" al
Tapicerka:: Czarna
Typ nadwozia: HB 5 d.
Inne auto / jakie?: Alfa Romeo Giulietta 1,4 TB DIS
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 99
Skąd: Podkarpacie
 #11  Wysłany: 2017-07-20, 10:57   

Wejścia USB też działają.
--------------------
Pozdrawiam

Tadeusz
 
 
     
 gemini75 

Informacje
Dołączył: 15 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Jarocin
 #12   Wysłany: 2017-07-20, 19:47   

Dzięki bardzo za informacje. Pozdrawiam. ;-)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009

Serwis korzysta z plików cookies zgodnie z polityka cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przegladarce.




Wszystkie czasy w strefie UTC + 1
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 22